dinsdag 11 december 2012

Winterwonderland

He, heerlijk, even een gezellig berichtje vanaf een Duitse berg. Geen crisis, geen economische kommer en kwel, geen akelige berichten van het voetbalveld. Nee, een winterwonderland op een heuvel: afgelopen vrijdag viel hier een dik pak sneeuw. Van die echte, ouderwetse sneeuw uit een prentenboek: hagelwit en glinsterend in een winterzonnetje in een strakblauwe hemel. Het lag zo hoog dat de kat niet alleen koude pootjes kreeg, maar ook een koud buikje, dus ze was snel weer binnen. Het zelfgeknutselde vogelhuisje  - het zogenaamde tweet deck - lag ook onder minstens 10 cm sneeuw, dus om de koolmeesjes en roodborstjes toch toegang te verlenen tot vetbol en appeltje moest er geveegd worden. In allerijl moesten ook nog de andere troetelkindjes (olijf- en citroenboompjes) met bubbeltjesplastic en stro worden bedekt. Dit werd een onbezonnen actie in het donker, op pantoffels op een ijskoud en glad balkon (don't ask).

Een paar dagen regeerde Koning Winter hier. Het was voor mijn Citroen C3 niet mogelijk om de berg af te komen op zijn (of haar) gewone bandjes. Een echt wintersportgevoel, heerlijk met zijn allen een weekend rommelen in huis en natuurlijk zaterdag veel sleeen. Op loopafstand is een hellinkje waar dat kan, dus sneeuwpret volop voor onze 9- en bijna 12-jarige jongens. Er was nog even wat opschudding, omdat een groep vervelende jongens de pikorde kennelijk even moest herstellen. Daar is pa dus op afgestiefeld. Nou, en als die begint in zijn steenkolen-Duits, berg je dan maar!


Inmiddels is alle sneeuw weer verdwenen, zijn de bomen kaal en het gras weer groen. IJskoud blijft het, ook in onze woonkamer, want de nieuwe verwarmingen zijn nog niet gearriveerd. Zodat we het nog even moeten hebben van onze open haard - waarvan we erg genieten na er zoveel jaren naar te hebben uitgekeken - en een paar blaaskacheltjes van een onduidelijk merk. Even doorbijten dus. Wat zal het straks heerlijk warm zijn in huis. En dan graag nog zo'n pak glinsterwitte sneeuw, zodat we daar vanuit onze warme huiskamer naar kunnen kijken. En naar de koolmeesjes, roodborstjes en Vlaamse gaaien natuurlijk. Kat blijft binnen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten